Netwerk Slaapoefentherapie

Meer en meer mensen slapen te weinig in onze 24-uursmaatschappij door (werk-)belasting of een levensstijl die de slaap benadeelt. Tegenwoordig heeft één op de vier volwassenen te maken met langdurige slapeloosheid.

Wat is slapeloosheid

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldoende is. U herkent de slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen of vroeg wakker worden.

Gevolgen slapeloosheid

Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
  • Sneller emotioneel
  • Neerslachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen
  • Darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde spierspanning

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogt op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oorzaken slapeloosheid

Lichamelijk factoren

Lichamelijke klachten kunnen slaap verstorend zijn, zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen en andere zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Dit noemen we de oorzakelijke factoren van slapeloosheid.

Inhoudelijke factoren

Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en kunt u niet meer alles uit uw dagen halen. Al gauw beïnvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we inhoudelijke factoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Waarom naar de oefentherapeut bij slaapproblemen?

De oefentherapeut is een specialist in gedragsverandering. Het vinden van de balans tussen activiteit en rust speelt bij de oefentherapie een rol. Ontspanningsoefeningen worden ook vaak gegeven als en sprake is van spanningsklachten of pijn.

Deze vaardigheden in combinatie met de slaapcursus die de oefentherapeut gevolgd heeft, maakt de oefentherapeut uitermate geschikt voor het begeleiden van mensen met slaapproblemen.

Vooral omdat slaapproblemen  vaak een 24 uurs probleem is.  Bijvoorbeeld het probleem kan zitten, dat de hele dag door er te veel spanning is door een te vol schema.